Richtlijnen voor het maken van een zelf te etsen printje

From Hackerspace ACKspace
Jump to: navigation, search
Project: Richtlijnen voor het maken van een zelf te etsen printje
Featured:
State Completed
Members Danny Witberg
GitHub No GitHub project defined. Add your project here.
Description Dit project gaat over het ontwerpen van een printplaat die je zelf zou kunnen (laten) etsen.
Picture
Clearance.png

Richtlijnen voor het maken van een zelf te etsen printje

Dit project gaat over het ontwerpen van een printplaat die je zelf zou kunnen (laten) etsen. Dit verschilt van een reguliere printplaat omdat het etsproces afhankelijk is van vele factoren, welke in een fabrieksomgeving beter gecontroleerd kunnen worden dan wanneer je zelf een printje etst. De regels zijn algemeen gehouden, er zal nog gekeken worden of er voor bekende of veelgebruikte ontwerpprogramma's een set regels gemaakt worden die geïmporteerd kunnen worden. Deze richtlijnen zijn ervoor gemaakt zodat er een maximale kans bestaat dat het printje gebruikt kan worden. Het is niet om een een absolute grens aan te geven.


Track / clearance

De minimale breedte van printsporen en isolatieafstanden. Probeer minimaal 16mil (0.4mm) aan te houden.

Clearance.pngWidth.png


Pad diameter

Probeer tru-hole pads altijd groter dan 50mil (1.3mm) te houden, afhankelijk welk gat je er in geboord wilt hebben. De annular ring zou je minimaal 20mil (0.5mm) kunnen houden.

Paddiameter.png


Routing corners

Probeer bochten van 90 graden te vermijden, kijk of je een afgeschuinde hoek kunt maken aan je spoor.

Corner.png


Thermal reliefs

Als je een massavlak in je print maakt, kijk of je pads aan je massa uitvoerd met een zogenaamde "thermal relief" zodat je later genoeg warmte in je pad kunt krijgen om het te solderen. Een massavlak voert warmte af.

Relief.png


Hole diameter

In een ontwerpprogramma kun je een afmeting opgeven voor gaten die geboord moeten worden. Normaal is dit de uiteindelijke diameter van het gat. Als je je printje zelf etst gebruik je dit om je boortje te centreren zodat je in het midden van je pad boort. Een hole van 20mil (0.5mm) is goed als centreerhulp.

Hole.png


Algemene regels

- Hou er rekening mee dat je een print enkelzijdig gaat etsen. Printbanen kunnen dus maar aan een zijde komen. Draadbruggen kun je aangeven door middel van een spoor op de andere zijde, om zo toch een automatische controle op ontwerpregels mogelijk te maken.

- Een massavlak is handig tijdens het etsen, omdat er zo minder koper verwijderd hoeft te worden van de print. Het proces gaat hierdoor sneller.

- Het zelf maken van een printje met SMD componenten erop is makkelijker omdat er voor een SMD component meestal geen gaten hoeven te worden geboord. Een 1206 maat SMD weerstand kan gebruikt worden als klein draadbrugje over een ander printspoor heen.

- Hou als maximale maat voor een zelf geëtst printje het eurokaart formaat aan (10x16cm).

- Probeer altijd wat leesbare tekst op je printje te zetten, dit verkleint de kans dat je later onbedoeld je print in spiegelbeeld hebt!

Keep it real

Keepreal.png

Hou altijd in gedachte dat je een printje zelf gaat maken. Probeer je ontwerp simpel te houden, en er zijn grenzen aan hoe complex je je printje wilt hebben. Er is altijd nog een mogelijkheid om de print te laten maken!